Kawa mrożona

Orzeźwiające kawy na lato – 3 sprawdzone przepisy

W upalne letnie dni każdy z nas potrzebuje orzeźwienia. Idealnym rozwiązaniem na to jest schłodzona kawa smakowa, która świetnie sprawdza się w różnych sytuacjach. Odpowiednio przyrządzona, pozwoli nam cieszyć się pysznym smakiem i przyniesie ukojenie. Właściwe połączenie składników w odpowiednich proporcjach to znakomity sposób na ochłodzenie.

1. Kawa Cold Brew z dodatkiem owoców leśnych

Owoce ze zbiorów leśnych mogą świetnie sprawdzić się do stworzenia pysznej, schłodzonej kawy. Kilkunastogodzinne moczenie zmielonych ziarenek kawy w zimnej wodzie pozwala na osiągnięcie odpowiedniego smaku. Dobrze sprawdzi się kawa z Kenii, bądź też Etiopii, gdyż charakteryzują się one delikatnością. W celu właściwego przygotowania tego napoju należy wsypać zmieloną kawę do dzbanka lub butelki z filtrem w ilości 1/4 dużej szklanki, a następnie zalać ją zimną wodą. Pozostawić na okres około 12 godzin, a następnie wyjąć specjalny filtr z fusami, bądź też odfiltrować przy pomocy własnego filtra. Kolejnym krokiem jest umieszczenie kostek lodu oraz owoców leśnych, które nadadzą aromatu. Tak przygotowany napój jest idealnym rozwiązaniem na gorące lato.

2. Kawa Freddo Espresso

Kolejnym wartym uwagi przepisem na pyszną, orzeźwiającą kawę jest kawa Freddo. Sposób przyrządzenia jest łatwy, a niesamowity aromat i ochłoda w upały to niewątpliwie duże zalety tego napoju. Warto wspomnieć o tym, że również znacząco pobudza, co niweluje uczucie zmęczenia. Do przygotowania potrzebujemy 60 ml espresso, lodu w kostkach oraz cukru. Podwójne espresso należy przelać do shakera, dodać cukru oraz kilka kostek lodu i energicznie zmieszać. Ostatnim krokiem jest przelanie kawy do kubka i delektowanie się wyjątkowym smakiem. Napój można wykonać praktycznie wszędzie i bezproblemowo rozkoszować się Freddo Espresso, gdy za oknem promienie słoneczne dają się we znaki.

3. Kawa Tonicpresso

Kawa Tonicpresso sprawia, że gorące dni to żadna przeszkoda. Idealne orzeźwienie w połączeniu z pysznym smakiem to gwarancja zadowolenia dla każdego konesera napojów kawowych i nie tylko. Połączenie cytryny z limonką ukazuje charakter tego wyjątkowego napoju. Do przyrządzenia potrzebujemy 40-50 ml espresso, 7 kostek lodu, 200 ml toniku, plasterek cytryny i limonki. Do dużej szklanki należy wrzucić kostki lodu oraz plasterki wcześniej przygotowanej cytryny i limonki. Następnie wlać tonik, bądź też alternatywnie lemoniadę gazowaną. Ostatnią czynnością, jaką należy wykonać to zalanie całości espresso. Odpowiednio zachowane proporcje toniku i espresso pozwalają na indywidualne dostosowanie wyrazistości smaku. Tak przyrządzony napój świetnie prezentuje się wizualnie oraz działa orzeźwiająco, co jest ważne w letnim okresie. Przygotowanie tej pysznej kawy smakowej nie wymaga dużych nakładów, a efekty są wręcz zachwycające.